fredag den 27. januar 2012

22.85 % ledighed i Spanien

Det er jo fuldstændig grotesk, arbejdsløsheden i Spanien er nu samlet oppe på næsten 23 %, ungdomsledigheden er over 50% og byggeriet er totalt kollapset. Over alt i den vestlige del af verden er krisen helt inden under huden på den almindelige arbejder. Og alligevel taler vi om at "vækste" os ud af krisen.
Jeg tænker, at det bliver vanskeligt for Spanien og Grækenland at "vækste" noget som helst - for hvad skal de gøre det med?

Da Sovjet faldt, og Cuba var på randen af ruin talte alle om at kommunismen og den rene socialisme faldt. Nu hvor centrale økonomiske økonomier falder på stribe som netop Spanien, Grækenland, USA er der ingen spørgsmål til at kapitalismen er faldet. Jeg undre mig. Den eneste vare som pt har lykkes, er der hvor marked er styret, og hvor arbejdsmarkedskræfterne samarbejder for et reelt bedre arbejdsmarked med service i produktionen og i produktet.

Vi har brug for nye økonomiske beregninger og nye metoder. Vi kan ikke længere læne os tilbage og tror på det frie marked.
Vores natur er ved at bryde sammen, fedme og sukkerepidemier hærger verden over, vi producere nyt medicin til millioner af kroner som kan behandle sygedomme som kun ganske få fejler, men vi kan ikke give penge ud så malaria og AIDS bliver screenlagt i Afrika.

Det er da en underlig verden vi lever i. Og nu har vores venner i EU en kæmpe udfordring, lige i vores baghave. Jeg ville ønske at vores minister for EU Nicolai Wammen i talesatte den problematik - at hver 2 - læs hver anden! ung i Spanien står uden arbejde. Vi har brug for politisk vågemod, og forskere som tør tænke nyt - helt nyt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar