søndag den 5. august 2012

Sæt psykiatrien på finansloven!

Sammen med folketingskandidat for socialdemokraterne i Aarhus Nord Otto Ohrt har jeg skrevet en række indlæg om psykiatrien.

Du kan læse et af vores indlæg her.

Sommeren kan bruges på meget. Den borgerlige opposition har siddet på sine hænder, alt imens Liberal Alliance også i Jyllandsposten er gået amok på Enhedslisten over ønsket om en revolution, selv om Liberal Alliance i virkeligheden selv ønsker en revolution, der endegyldigt afskaffer velfærdsstaten. Dansk Folkeparti, som man jo altid kan regne med, har brugt sommeren på at finde ud af, hvordan partiet kan få smidt veluddannede indvandrere ud af Danmark og få hævet nogle strafferammer.  Så man skulle mene, at der kunne findes plads til lidt konkret politisk diskussion frem mod finanslovsforhandlingerne.

En nylig offentliggjort rapport fra Institut for Folkesundhed viser, at uligheden i sundhed er steget markant de seneste 25 år. Den rigeste del af danskerne lever således 10 år længere end den fattigste del, og samtidig viser tal fra Dansk Sundhedsinstitut, at uligheden i sundhed koster ca. 50 mia. kr. i øgede udgifter til behandling og tabt arbejdsfortjeneste. Vi kan ikke blive ved med at snakke økonomiske udfordringer, uden at vi samtidig snakker om bekæmpelse af uligheden. Tallene illustrerer, at vi har lang vej igen, når det gælder bekæmpelsen af uligheden i sundhed.

Vi mener at det siger sig selv, at hvis vi ikke får sat en stopper for uligheden i sundheden, så øger vi de offentlige udgifter.  Vi forringer mange menneskers mulighed for at få et værdigt liv og for at kunne bidrage til fællesskabet. Vi kan se, at 15 % af alle børn og unge har været i behandling for en psykisk lidelse inden de fylder 18 år. Det gør, at vi får en grundlæggende problemstilling, der skal og bør tages hånd om. Det er centralt for de børn, unge og familier, som er berørt af psykiske lidelse, og fordi vi i fremtiden skal dæmpe udgifterne og sikre nok hænder på arbejdsmarkedet. Vi opfordrer derfor regeringen til at tage handsken i den anden hånd og sikre, at psykiatrien i dette års finanslovsforlig ligestiller psykiatrien med hele resten af det danske sundhedsvæsen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar