søndag den 5. juni 2011

Demokrati og folkestyre - Grundlovsdag en opsang

Demokrati - men ikke for hverandre
På sådan en skøn juni dag, åbner vi muligheden for at se tilbage. For Grundlovsdag, er en af de helt centrale dage i dansk historie, måske endda i verdens historien. For i 1849 fik Danmark og danskerne en grundlov. En lov som var ganske enkel, men som gav os fundamentet, vi senere baserede folkestyret på.
Det var ikke en lov som gav alle lige muligheder, i kraft af den enkeltes medlemskab i vores fælles af demokrati. Den gjorde forskel. På rig og fattig, dem ejede jorden og dem som ikke gjorde, på kvinder og mænd, unge og gamle - men det var en lov som var starten på en ny æra. Danmark fik demokrati og folkestyre.

Kongens København
I denne uge holdt jeg oplæg i Kvindehuset i Viby. 24 kvinder skal nemlig til Staden og besøge folketinget. De skal se stedet hvor man styrer Danmark, de skal se Kongens København, og alt hvad dertil kommer, Christiania og Tivoli o.s.v. Det var en herlig formiddag med masser af kvalificeret snak, spørgsmål og undren. For mig var det vigtigt at forklare at demokratiet i Danmark ikke er kommet af sig selv. Det har ikke fra starten inkluderet alle borgere i Danmark, vores folkestyre har været under konstant udvikling i al den tid vi har haft en grundlov. Jeg fortalte historien med bønderne som vandrede hele vejen til København, hele vejen til kongen, med det de følte var et legitimt krav. Jeg fortalte om hvordan kongen, (som var lidt skør,) gav dem grundloven, så ville de måske ville tie stille. Der var det fantastisk da en kvinde rakte hånden op og sagde; "Camilla, ham kongen han var nu ikke skør - han var klog. Han gav Danmark demokrati". Rørende og hovedet på sømmet.

Held
Vi har i Danmark været forskånet for massenedslagtninger på offentlige pladser, bombninger af byer, kidnapninger og tortur, fordi vi udtalte os kritisk om vores lands styreform. I Danmark har vi været heldige, med en konge som måske var mere klog end skør, og med et folk som ikke ønsker anden revolution end det som kan være mellem to måltider.

Med malurt i bærret
Og når vi kigger tilbage på vores fælles historie, forvaltningen af vores fødselsret, skal vi se hinanden i øjnene og konstatere at vi egentlig har gjort det ok - indtil nu. Men på sådan en smuk dag, er det også på sin plads at være kritisk. Vi har idag et folkestyre som er så milevidt fra Hal Kochs konsensus demokratiforståelse. Vi laver love om grænser, børnepenge og tilhørsforhold basret på tallet 90. Vi finder det ok at sætte folk i fængsel og sende dem ud af landet uden at have været for en domsstol, baseret på tallet 90. Vi tager penge fra de fattige og giver dem til de rige, så kan de lære det, de der fattige. Pisken fremfor guleroden, baseret tallet 90. Og alle ved jo at de rige vil sætte gang i hjulene. Skidt med mindstelønnen og din pension, til gengæld kan du få dig en stuepige fra Thailand, og trække det fra i skat. Jeg kunne jo være så fræk, på denne smukke grundlovsdag, at sige at nok har marxismen og kommunismen spillet fallit, men det har kapitalismen sandelig også. Det frie marked har ikke genereret velstand til alle, som vi ellers blev stillet i udsigt. Se dig omkring i de vestlige lande, også her er der sygdom, fattigdom og armod. Rejs du ud i fjerne kroge af USA, der vil du finde sandheden om kapitalismens fald. Så når du i dag går ud i verden, eller sidder med kaffen på din altan eller i din have, og taler med din ven, kone eller datter, så tænk lidt over det demokrati du har fået med dig i barnedåben. Glædelig grundlovsdag Danmark - må du forvalte den bedre fremover.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar