onsdag den 5. september 2012

Mødredødelighed og H.K.H Kronprinsesse Mary


Jeg ville lige gense Tirsdagsanalysen med Mogensen og Kristiansen, og kunne se i notitserne under skærmen, se at Kronprinsesse Mary er kommet med i en international bestyrelse til bekæmpelse af mødredødelighed.

Min tanke var, at fortællinger om kvinders rettigheder og liv, som regel kommer i en notits - også selvom en af de mest kendte nulevende danske kvinder, stiller sig i forgrunden.

Malaria, krig, hiv, intet kommer op på siden af risikoen ved at blive gravid, og føde et barn. Rundt om i verden er og bliver det farligste man kan begive sig ud i, at sikre næste generation. Alt for mange kvinder kan ikke selv styre hvor mange, hvornår, eller med hvem de skal have et barn.

Det burde nok fylde lidt mere end en sølle tirsdags notits. Da Kronprins Frederik deltog i OLs bestyrelse, blev det problematiseret af mange, ifølge dem var bestridelsen af sådan en post et politisk hverv. Prins Frederik risikerede at blande egne og landet interesser, med verdenspolitikken. Det er sport, undskyld mig, sport.

Men her har vi noget som virkelig kan dele lande - og så findes det- nærmest tilfældigt- i en lillebitte notits. Prævention som er nøglen til at bekæmpe mødredødelighed verden over, er sprængfarligt politisk stof, noget som magthavere verden over har brændt fingrene på. For religiøs fanatisme hænger sammen med skabelsen af liv, og det gør at kvinder verden fratages retten til egen krop. Eks.vis Romney-Obama kampen i USA hvor en del af valgkampen kæmpes på det yderste højre - blandt andet med en debat om kvinders rettighed til prævention og abort.

Jeg kan ikke andet end tage hatten af kronprinsessen, jeg er sikker på at hun ved hvad hun har bevæget sig ind i. Det er en værdig sag, et godt sted for en prinsesse at gøre nytte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar