søndag den 24. juni 2012

Urban Gardening - en mulighed for både store og små

Vi behøver grønt omkring os, og inden i os. Vores natur behøver biodiversitet, altså insekter, amøber, biller, bier, svampesporer og meget andet godt, der hjælper os med at få nedbrudt grønt materiale og befrugter landmændenes og gartnernes afgrøder. Det gælder faktisk også i din egen have.

Urban Gardening ved Haral Jensens Plads
Lige nu er der en strømning der gør at vi laver små haver, hvor der er plads. Små grønne steder, hvor der kan gro en blomst eller en tomat. Det giver glæde når man cykler forbi Harald Jensens Plads, og der står en lille have i den grønne strimmel mellem cykelstien og den trafikkerede vej. Børn planter bønner i deres daginstitutioner, og holder kaniner, der er krydderurter ved sandkassen, og salat i altankasserne.

Du kan også gøre noget
Du kan også hjælpe med. Du behøver ikke at være så streng med ukrudtslugningen, smid benene op i hængekøjen i stedet, og lad dog bare den forbistrede skvalderkål blomstre. Den kan insekterne nemlig rigtig godt lide. Til efteråret kan du overveje at plante stauder som solsorte og pindsvin kan gemme sig i, hvor humlebien kan flyve fra blomst til blomst.

Hippi-fis - næ nej
Og det er ikke bare noget hippie-fis. Det virker faktisk. Vores haver og vores natur er blevet så friserede, så pæne, at vi langsomt, men sikkert er ved at miste den biodiversitet der er livsnødvendig for verden og dermed os mennesker. Det er en gravalvorlig problematik, der er brug for at vi alle tager stilling til. Der er brug for dig. Der er brug for din altankasse, din forhave, din villahave og din kolonihave. Vi har brug en hær af almindelige borgere som gør op med pænheden og drømmer om vilde grøftekanter, og engarealer der indbyder storken til at vende tilbage. Vi har brug for at Bauhaus og Silvan ikke kan sælge deres lorte RoundUp, uanset hvor billigt de laver skidtet.

Signe Wenneberg
Synes du at det er lidt svært at komme i gang, så læs Signes bog. Signe er megasej, hun kan få alt til at give mening og gøre det let samtidig med. Hun og mange biologer rundt om i verden, har fat i noget rigtigt. I min have gror alt vildt, mit æbletræ har så mange æbler i år, mine hestebønner skaber skjul for mine musvitter. Pyt med, at der er lidt græs og fuglegræs mellem rækkerne af salat. Hønsene luger mellem roserne, engang imellem tager de også noget der faktisk skulle være der, men de lever jeg med. Denne lidt afslappede tilgang til mit haveliv, gør det faktisk muligt er for mig at have en lille køkkenhave, også i de uger hvor arbejdsprogrammet strammer til. 

Sargfabric i Wien
Her er et par billeder fra et bofællesskab i Wien jeg var på besøgte i, da jeg var på studietur med Sundhed og Omsorgsudvalget. De havde taghaver med frugttræer og kolonihaver på taget. Der var tomater, bønner og krydderurter overalt på gangene. Vi har en del boligforeninger med lange betongange, som kunne udnyttes til planter. De ville være en fryd for øjet  - og for ganen.
2 kommentarer:

  1. Godt indlæg, og det minder mig om et indlæg der aldrig blev skrevet .......

    SvarSlet
  2. Urbangardening er vejen frem, jeg var lige på besøg i en børnehave i mandags som havde både høns og masser af frugttræer og bærbuske og jordskokker. Her fortalte pædagogen hvordan børnene får et helt andet forhold til hvornår noget er modent. For hvem husker ikke et solbær, eller stikkelsbær som ikke er modent... :-/
    Glæder mig til at læse dit indlæg.

    SvarSlet