onsdag den 28. marts 2012

ADHD - og arbejdsmarked

Jeg har været til en skøn konference i dag. Jeg har været til en konference som arbejdsmarkedcenter Syd havde lavet omkring hvordan man får unge mennesker i job og uddannelse. Projektet her "i job med ADHD" og bevægede sig under temaerne for diagnostisk udredning, medicinsk behandling, socialtræning, coaching og mentor - alt sammen for at sikre at unge mennesker med ADHD enten kom i job eller uddannelse og det vel at mærke også unge som var ret udsatte med misbrug og kriminalitet.

Det var engagerede og involverede medarbejdere. Mennesker som Aarhus kommune kan være rigtig stolte af, og som gør en forskel. Og jeg er også rigtig stolt. For dette projekt var noget som flytter noget - som virker.
Vi kan lære noget af at en tæt opfølgning af de unge, og hurtigt reagere på når de har problemer med deres job eller uddannelse. Det har gjort at rigtig mange af dem har fastholdt tilknytningen til arbejdsmarked.

Det som også siger noget, synes jeg, er at der kunne være 100 til konferencen, og det var hvad AMC syd havde regnet med - men der kom 140 og der var flere som måtte gå forgæves. ADHD er en varig lidelse, som kræver den rette tilgang og den rette medicinering. Vi har brug for mere viden omkring ADHD, og dette er et skridt på vejen.

Jeg kunne så også ønske, at dette blev fast forankret - og vi lavede et med autisme også...
Skulle du have lyst til at vide mere om ADHD - så tjek ADHD foreningen

søndag den 25. marts 2012

Regeringens Klimaaftale

Havvindmølleparker, drop oliefyrene, grøn el, nedsættelse af energiforbruget, megasatsning på energirenovering af offentlige og private bygninger - så kom det længe ventede klimaoplæg.
Med Martin Lidegaard i spidsen er regeringen kommet med sit klimaudspil. Og jeg synes det tegner godt. Vi kommer til at betale for det forbrug vi har, og det vil tilskynde os til at tænke endnu mere over vores strøm og generelle energiforbrug. I Østjylland kunne vi se et indslag om hvordan Post Danmarks medarbejdere i Randers havde nedbragt virksomhedens elforbrug med 22%, ved bare at være personligt opmærksomme - det er da til at tage og føle på.

Min arbejdsplads´bidrag
Jeg tror på at vi alle kan, og bør tage en lille tørn. I den forbindelse tænker jeg på, hvordan vi på min skole i Viby kunne sætte samme dagsorden. Selvom vores tekniske leder er vildt god til miljøinitiativer som affaldssortering, grøn udsugning og varme, og der er installeret auto-tænd og sluk på skolens administrationsbygning. Kunne vi så på andre måder kunne vi så alligevel vinde mere, ved bare at være opmærksomme?

Energikonsulenter ?
Måske skulle vi som andre kommuner prøve et initiativ med at lave et samarbejde med energikonsulenter, der kommer ud til borgerne? Jeg må prøve at få det bragt frem i gruppen, og se om det vinder genklang.
Der er brug for at vi ser på vores klima, og vores energiforbrug i sammenhæng. Der er brug for at vi alle sammen gør lidt - for også her gælder det, at sammen står vi stærkest, og i fællesskab, løfter vi langt mere end alene.

Det gør jeg (og så alt det jeg ikke gør godt nok...)
Jeg har fået høns, så jeg har faktisk ikke intet madspild længere, jeg slukker lyset når jeg har været på toilettet, vi har regnvandstønde og en faskine, så alt vandet ikke bliver ledt i kloakken. Vi har solfangere til at drive udsugningen i vores kælder, der nu er dejlig tør. Jeg cykler på arbejde, og kører med min søde kollega når det regner.
Men men, mit loft er ikke godt nok isoleret, og jeg ved at vi bruger for meget i varme, og vores elforbrug er også for højt i forhold til antal beboere i husstanden. I byrådet har jeg ikke fået sat nok fokus på, hvad vi kan gøre som kommune. Mit eneste decideret miljøforbedrende forslag i salen, har været om etablering af naturskov sammen med Steen B. Måske jeg mangler fantasi, der må da være mere jeg kan gøre. Kan du hjælpe mig?

søndag den 18. marts 2012

English defense liga - nej tak - tolerance ja tak


Det er som at modtage en hilsen fra en lidet flateret og ønsket slægtning, man ville knapt nok løfte øjenbrynene, hvis ikke det var fordi den hilsen også rummer beskeden om at vedkommende kommer på besøg. Så fyldes man af en træt resignation ved udsigten til at skulle lægge ører til endnu en tænderskærende skinger tirade. Aarhus er smilets by, en by i vækst, en by som elsker sine borgere, heldigvis da. Men Aarhus er er også den by i Danmark hvor nationalradikalismen har fået sin hidtil bedste platform at agitere fra.

Den 31. marts kommer den fjerne slægtning fra England på besøg. En højreorienteret racistisk bevægelse ved navn English Defence Leagud, ønsker at demonstrere mod den såkaldte islamisering af verden -Denne demonstration er den første EDL arrangerer på kontinentet, og de har valgt Aarhus som brohovede ud Europa. Som regel ranker vi ryggen og smiler beskedent, når lille Aarhus bliver udvalgt i det store udland. Denne udvælgelse er ikke sådan en lejlighed.Denne gang er vi ikke stolte, i stedet er vi flove. At Aarhus skal lægge gader til en så primitiv og menneskefjendsk agitation, er sørgeligt.

Igår var jeg på Stadion og se AGF spille mod Horsens, at resultatet ikke var som vores langside ønskede er ikke en del af denne blog. I pausen reklamerede Steffen Rasmussen, AGFs anfører, for at Aarhus byråd sammen med hele Aarhus laver en stor moddemonstration, hvor vi inviterer alle til at deltage og i fællesskab sige klart nej til EDL og deres kumpaner. Den 21. marts går alle byens gode kræfter sammen, i en klar manifestation af at Aarhus er en by der elsker mangfoldighed, om det så er i skovene, eller om det er imellem mennesker.

Så jeg vil egentlig gerne sige til English Defence League - I er stadig ikke velkomne, og I er ikke en del af familien. I er garanteret ikke engang velkomne der hvor I kommer fra. Se dog jer selv i spejlet, se hvor ækle I er, og giv så jer selv et kram. Måske I på et tidspunkt, hellere før end senere, forstår at mangfoldighed er en styrke, det håber jeg inderligt.

onsdag den 14. marts 2012

Galdiolus, ridderspore, tagetes og morgenfrue - foråret er over os


Ikke fordi at den store blomsterfestival er et specielt politisk tema, og dog. For hvordan er det vi bliver glade? hvordan er det vi påvirkes af foråret og glæden ved en flot buket. Vi dansker er gode til stearinlys, blomster i potter og afskårne.

Og foråret er godt for sindet - og hvor har vi brug for det. Så jeg synes du skal tage hunde, kæresten, sønnen, moderen eller en god ven under armen og gå en tur i foråret. Og måske finder din vej hen til et eller andet i Aarhus' 1700 tals festival. God tur - og godt forår.

søndag den 11. marts 2012

Kultur til Folket - 1700 tals festival i Aarhus


Folkeuniversitet har, synes jeg, lavet et scoop - fået en fantastisk idé. De har i samarbejde og fællesskab med Aarhus og omegn lavet en festival om 1700 tallets begivenheder, fra maleri, til erotik videre til storpolitik med premiere på filmen om Struense. Jeg har jo særlige interesser for mad og fødevarer, og for ligestilling og kvinders muligheder og rettigheder. Derfor har jeg tilmeldt mig en brunch på Svineriet her til morgen, og kvindeaften på Kvindemuseet fredag aften, med pudderkvaster og foredrag..

Jeg holder virkelig af når kultur også bliver for folket. Ikke at jeg har noget mod finkultur, men jeg er nok bare ikke så god til det selv. Jeg har den samme udfordring som så mange andre danskere, jeg vil gerne, jeg kommer bare ikke afsted. Men denne festival lyder bare for sjov, til at holde mig væk. Jeg håber virkelig at du har det på samme måde.

Jeg havde en interessant samtale med min fætter, da han afleverede mine nye høner, om specialisering. Diskussionen startede egentlig ved selvforsyningstanken, og om at hvis vi alle bliver selvforsynende, så bliver ingen af os rigtig gode til den ene særlige ting, f.eks at være cellist, eller være Lionel Messi, forfatter eller forsker i bøgens monokulturer. Og sådan er kultur vel egentlig - en mængde mennesker, vi som samfund sætter fri til at gøre det gode - for fællesskabet - for os andre. Som min gode kammerat og byrådskollega Aage Rais-Nordentoft, filmmager og idemand. Måske er kultur også at vi som samfund sætter andre fri til at tænke anderledes og skørt, finde på og blive rigtig rigtig dygtige til ganske få ting. Samfundets gevinst ligger i den kapacitet disse enere, tilføjer fællesskabet, de facetter de tilføjer det store billede der er vores fællesskab.

Så kig i programmet, nyd Folkeuniversitets idéer, bliv inspireret og se om der findes et eller andet som du kan lade dig friste til at blive bedre til.

torsdag den 8. marts 2012

8. marts - Kvindernes Internationale Kampdag

Så blev det 8. marts, en dag som er fejret, udskældt, debatteret, og hyldet. En dag som stadig vækker følelser.
En dag som er international, som er en hyldest til alle Kvinder i verden og deres døtre og deres døtres døtre. For det er stadig verdens farligste erhverv - at være kvinde,at være mor. Mødredødeligheden i verden er stadig så voldsom at den langt overstiger både cancer, malaria og AIDS. Verden over har Kvinden stadig ikke ret til egen krop. De bliver ægtet bort efter familiens ønsker, de bliver brændemærket hvis de så meget som ser på en anden mand. De har ikke samme pensionsrettigheder som mænd, mens Kvinden får børnene, ser hun karrieren træde i baggrunden, sammen med pengene i lønposen. Det er sandt at vi alle bliver ældre, men Kvindens alderdom vil i særlig grad være fyldt med fattigdom.

Kvinder bliver sjældnere præsidenter, bestyrelsesformænd eller direktører. Kvinden holder familien sammen og sørger for at tøjet er rent. Kvinden er kvinde når hun fjerner hårene fra sin krop, dag efter dag stopper sine tæer ned i høje hæle,selv om det gør ondt. Kvinden bliver stadig dømt anderledes end mænd, hun skal stadig være en tak bedre, en tak høfligere, en tak smukkere - men endelig ikke for smuk, så vil hun kun nå langt, aldrig helt til tops.

Kald mig en Bitterfissan, ja! Jeg er stolt af det, min første LP plade var Vesterbros Ungdomsgårds "Kattejammerrock" - og sangen "det var som bare pokker", jeg bad og tryglede - og fik den, og sled den op. Jeg har kæmpet for de svages rettigheder så længe jeg kan huske - og hvis det er en bås at være Bitterfisse - så tager jeg glad plads i den bås. For mine søstre rundt om i verden lider stadig, de har stadig ingen ejerskab over hverken krop eller sjæl. Det er sandt når jeg siger at deres kamp er min kamp, den er faktisk vores kamp.

Og det er markant forkert forstået at vi feminister ønsker at kvinderne har magten - vi ønsker blot lighed - maksimal lighed.

Så når Manu Sareen den 8. marts siger at vi skal mainstreame alle lov forslag i Danmark, og at kvinderne i det Arabiske Forår gjorde en forskel, og Angela Merkel er den mest magtfulde politikere i EU - så bliver jeg stolt - for vi har fundet en vej. Vi har sammen bidt os fast. Mit parti har en mandlig ligestillingsordfører og vi har en kvindelig statsminister. Så tak derude - skål for Kvinderne - og deres mænd, hip hip hurra for døtrene og deres brødre.

Hjertelig og glædelig kampdag!

søndag den 4. marts 2012

Forår

En skøn weekend vi har fået. Høj sol og tid. Og da mit program både for den sidste uge og den forrige har været noget booket, så vil jeg egentlig bare udfordre dit øje og dit sind med disse skønne forårsbilleder.
For de store politiske, etiske tanker kommer ikke idag, men tjek gerne onsdag - for der varmer jeg op til 8. marts, kvindernes internationale kampdag :-)

http://madoghave-camillasandetliv.blogspot.com/2012/02/et-forars-blik-i-haven.html