lørdag den 12. marts 2011

En ordentlig krabat


lørdag er den dag fiskemanden er på Viby torv, så for os er det, det ensbetydende med fiskedag. Jeg forsøger at blive gode venner med sundhedsstyrelsens krav om fisk minimum 2 gange ugentligt. Ok - jeg synes faktisk ikke at det er så nemt. (jeg ville jo meget hellere have 300 g hardcore proteinfyldt rødt oksekød). Det går bedre og bedre, og her til morgen lå der noget af en kraftkarl i køledisken - en grim fætter med sylespidse tænder. Jo jo sagde fiskemanden, det var en havkat, den kan knække et kosteskaft, faktisk kunne den bide så hårdt at dens egne tænder splintes - sejt - jeg skal have havets svar på en pitt-bull. Og da jeg fortalte gemalen hvad den stod på kom fagterne rigtigt frem, om den gang ham og hans bror og far fangede havkatte på Grønland. Med kæmpe fagter blev der fortalt om bøjede stålskafte og havuhyrer på størrelse med mellemstore børn!

Min ide med min blog i dag, udsprang egentlig ikke kun fra denne havets Pitt-bull. Mit indlæg er i ligeså høj grad inspireret af en artikel i BT igår om Danmarks sundhedstilstand. Og så Camilla Plum som i netop har udgivet en ny kogebog om mad fremstillet af gode rester.
Vi har altså et Danmarkskort, hvorpå dårligdomme er optalt i let forståelige vendinger. Københavnerne drikker for meget, mens udkantsdanmark er for tyk og ryger for meget. Og hvad der er lige så slemt, danskeren ved ikke længere hvordan de skal lave, forarbejde og gemme mad - vi er blevet kulinariske analfabeter. Det er skidt for kvaliteten af de fødevarer vi indtager, og -er min påstand- det er rigtig skidt for livskvalitet og den almindelige samfundssundhed.

Et sådant kort over Danmarks sundhed, kan være meget nyttigt, hvis man vil få en fornemmelse af danskerens sundhedstilstand. Desværre vidner undersøgelsen om mange mange danskere som ikke længere har en ordentlig forståelse for mad og fødevare. Denne manglende viden får nu konsekvenser for Danmarks generelle folkesundhed - og dermed presses den brede økonomi yderligere. Her er der ikke kun tale om en stigende sundhedsudgift på sygehusene, det bliver også udgifter som flytter med ud til kommunerne når folk er færdigbehandlede og skal hjem til egen bolig.

Med billedet af fiskemandens øjenvidneberetning fra den gang han fiskede ude på de vilde vover, ved Hanstholm, drømmer jeg om debat om vores fødevarepolitik. Og ønsker gode initiativer der kan få danskerne og Danmark tilbage til komfuret og forhåbentlig en sundere tilgang til mad.
Havkatten tilbage på panden og persillerod frem fra grøntsagsskuffen. Jeg må eje den kogebog - må jeg...

2 kommentarer:

 1. Hej Camilla.

  Madspild har været en af mine kæpheste i mange år og jeg er SÅ glad for at 'Stop spild af mad' har fået så stort et fokus nu. Jeg har lige fundet dine blogs i dag via Aarhus Økologiske Fødevarefællesskabs side på Facebook - og er meget begejstret. Hjerte, hjerne og meninger (og god mad) - det kan jeg lide :-)

  *Pssst* jeg er også fra Viby J.

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 2. kære Malou
  Hvor er det dejligt, at være fælles om en så vigtig interesse. Det er centralt at vi får sat fokus på at vi rent faktisk får brugt de råvare vi henter hjem i vores hjem. Tak for dine skønne ord :-)
  Camilla

  SvarSlet