søndag den 27. februar 2011

Du har ikke ret, Lykke Friis

Er 8. marts er forældet?
Det burde vel egentlig være en festlig dag, denne søndag 27 februar, i hvert fald ifølge ligestillingsminister Lykke Friis. Fordi idag erklærede hun Kvindernes internationale kampdag 8. marts for forældet og irrelevant. Ifølge hende har kvinder i Danmark, det så godt som vi fortjener, og Kvindernes internationale kampdag er et udtryk for den slags brokkeri som alle Danmarks trygge borgere burde føle sig hævet over.
Det er sørgeligt at se hvordan Lykke Friis nu som minister tale mod bedre vidende, bagatellisere virkelige problematikker, og medvirke til regeringens virkelighedsforvrængning, som dens talerør og bannerfører, hvor hun før virkede saglig og ordenlig og lyttende. Et helt andet billede, man får dag efter dag hvor Lykke Friis udtaler sig på ligestillingsområdet.

Glemt eller ignorere fakta
Lykke Friis har ikke handlet ulovligt, eller svaret på spørgsmål som ikke er blevet stillet, men hun har gjort sig ansvarlig i ikke at tage både danske og internationale kvinders hverdag og fremtid alvorlig. Det er ikke ok. Den grundlæggende solidaritet kvinder imellem, bekvemt gået i Lykke Friis’ glemmebog. Den solidaritet der er livsvigtig for kvinder og dermed for familier, markeres med stolthed på Kvindernes internationale kampdag.

International nerve
Den tradition som vores ligestillingsminister mener er overflødig, markerer en verdensomspændende bevidstliggørelse, en fælles hukommelse, der bevægede verden. Som stadig bevæger verden. Mens Lykke Friis opfordrer til selvtilstrækkelighed og passivitet, gør jeg det modsatte: vi behøver Kvindernes internationale kampdag, til at huske fortidens kamp, og til at skue fremad. Der er et ansvar som vi kvinder i fællesskab skal påtage os, for den mor der kæmpede for os, for den datter der skal blive voksen i den verden vi efterlader, for os alle. Rundt om i Verden, dør kvinder af kvinderelaterede sygdomme og livstil, underernæring og fejlernæring fordi de giver deres børn maden, graviditet og fødsel. Salg af kvinder og børn er stadig stigende faktor, og det er ikke mig bekendt et fokus område for udviklingssministeren, udenrigsministeren og for ligestillingsministeren.

Virkelighedens rædsler
Glemt er de tusinder af kvinder, der lever i voldelige forhold, glemt er de diskriminerende betingelser på arbejdsmarkedet, og de næsten usynlige uligheder mellem mænd og kvinder, der er indbygget i dansk lovgivning, hvor den siddende regering har haft mulighed til stille og roligt at underminere danske kvinders pensioner, med den nye pensionsreform, stadig flere danske kvinder dør af cancer og hjerteproblemer

Det handler jo ikke om,kampen mod kønnene, men kampen om rettigheder. Retten til at bestemme over sin krop. Retten til at føde børn uden at dø af det, retten til at leve og bo et ordentligt sted, retten til uddannelses og sundhed.
Det er den kamp, som kæmpes 8. marts, at tro at det er kampen mod mændene er fuldstændigt forfejlet og viden om mangel på viden.

Mit spørgsmål til Lykke Friis er: hvis kampen er ovre, Hvem var det så egentlig der vandt?

Og jeg mener at det er den bestemt ikke, så kom til Kvindemuseeet i Aarhus og vær med til at kæmpe og fejre Kvindernes Internationale kampdag, tirsdag den 8. marts,
og er du kvinde og er nær Viby, så kunne du starte dagen med morgenbrunch i Kvindehuset, Myrholms alle, 8260 Viby J
Ses vi?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar